Visegradsko ljeto

Na ovoj stranici mozete naci sve o dogadjajima u okupiranom Visegradu 92-95 godine.Malo se sta prica o ovoj temi.A zlocinci i dalje zive u ovom gradu.

06.12.2008.

ALIBI SREDOJA LUKIĆA
Prva dva svjedoka odbrane Sredoja Lukića potvrdili alibi optuženog za dva glavna zločina iz optužnice: spaljivanje oko 70 žena, djece i staraca u Pionirskoj ulici 14. juna 1992. i istog broja žrtava u višegradskom naselju Bikavac 27. juna iste godine


Odbrana Sredoja Lukića je odustala od uobičajene uvodne riječi na početku svog dokaznog postupka i umjesto toga je danas ispitala prva dva svjedoka koji su potvrdili alibi optuženog za dva glavna zločina iz optužnice: spaljivanje 70 žena, djece i staraca u Pionirskoj ulici 14. juna 1992., te još oko 70 osoba u višegradskom naselju Bikavac 27. juna iste godine.

Prvi svjedok, Veroljub Živković, autolakirer iz sela Krtinska u beogradskoj opštini Obrenovac je tvrdio da je 14. juna 1992. godine – znači u vrijeme "žive lomače" u višegradskoj Pionirskoj ulici - u seoskoj prodavnici prisustvovao svađi između Sredoja Lukića i prodavača oko kaucije za gajbu pivskih flaša. Svjedok koji je od ranije poznavao optuženog je rekao da se te svađe dobro sjeća pošto se ona dogodila na dan pravoslavnog praznika Svetog trojstva. Optuženi je, prema njegovoj tvrdnji, često dolazio u Krtinsku gdje su mu od izbijanja rata u BiH živjeli supruga i djeca.

Tužilac je u unakrsnom ispitivanju dovodio u pitanje vjerodostojnost svjedoka ukazujući na niz prekršajnih prijava koje su protiv njega podnijete, pored ostalog i za incidente u kojima je ispoljio sklonost nasilnom ponašanju. Svjedok se, međutim, "nije mogao sjetiti" učešća u takvim incidentima i poricao je odgovornost za većinu prekršaja za koje, inače, postoje pravomoćne sudske presude. Tužilac Dermot Grum je sugerisao da je teško povjerovati da se svjedok ne sjeća presude kojom je osuđen na 6 mjeseci zatvora a da se pri tome vrlo jasno sjeća "svađice" oko praznih pivskih flaša iz 1992. godine.

Na klupu za svjedoke odbrana je potom izvela Zorku Lukić, suprugu Sredojevog brata Slavka, koja je potvrdila da je optuženi sa suprugom i djecom 27. juna 1992. godine bio u njenoj kući u Beogradu, a ne – kako tužilac tvrdi – u višegradskom naselju Bikavac. Kao razlog te posjete svjedokinja je navela rođenje svoje kćerke, a Sredoje je bio prvi koji ih je obišao po njihovom izlasku iz bolnice. Odbrana je u dokaze uvela otpusni list iz bolnice datiran na 26. juni 1992. godine. Na pitanje tužioca da li ima fotografiju novorođene bebe sa stricem Sredojem, svjedokinja je odgovorila negativno, tvrdeći da tada nije imala foto aparat. Negativno je, takođe, odgovorila i na pitanje sudije da li je Sredojevoj posjeti prisustvovao još neko ko nije član porodice Lukić. Zanimljivo je da svjedokinja uprkos bliskim rodbinskim vezama tvrdi da ne zna za koje zločine se tereti optuženi Sredoje Lukić. Nije je to, kako je rekla u unakrsnom ispitivanju, "nikada ni mnogo zanimalo pošto je imala mnogo obaveza oko djece".

Odbrana Sredoja Lukića je za sutra najavila svoja posljednja dva svjedoka. Jedan od njih je Sredojev bliski rođak Milojko Popadić iz sela Krtinska u Obrenovcu, brat Sredojeve supruge.


www.sense-agency.com
06.12.2008.

ZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK ODBRANE SREDOJA LUKIĆA

HAG/DEN HAAG, 02.12.2008.

Dvodnevni dokazni postupak odbrane Sredoja Lukića zaključen iskazom Branimira Bugarskog koji tvrdi da je u vrijeme višegradskih "živih lomača" 14. i 27. juna 1992. godine vidio drugooptuženog u selu Krtinska kod Obrenovca. Odbrana prvooptuženog Milana Lukića prve svjedoke najavila za sljedeću sedmicu

Branimir Bugarski iz sela Krtinska u beogradskoj opštini Obrenovac potvrdio je alibi Sredoja Lukića za obje višegradske "žive lomače" - u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac - gdje je 14. i 27. juna 1992. godine živo spaljeno oko 140 osoba muslimanske nacionalnosti.

U pisanoj izjavi koja je uvedena u dokaze svjedok je naveo da se Sredoje Lukić u večernjim satima 14. juna '92. godine - na dan kada je u Pionirskoj ulici živo zapaljeno oko 70 žena, djece i starijih muškaraca - dovezao pred njegovu kuću u obrenovačkom selu Krtinska zajedno sa jednim komšijom i njegovim sinom. U kratkom razgovoru oni su mu prepričali Sredojevu svađu u seoskoj prodavnici oko kaucije za pivske boce, o čemu je juče svjedočio Veroljub Živković. Svega se jasno sjeća pošto je Lukić "bio prvi koji je tog dana odbio da sjedne i nešto popije". To je, po svjedoku, bilo neobično s obzirom da je taj dan u selu obilježavan vjerski praznik.

Svjedok je potvrdio da je Sredoje Lukić bio u Krtinskoj i u vrijeme drugog zločina koji se dogodio 27. juna 1992. godine u višegradskom naselju Bikavac gdje je živo zapaljeno još oko 70 ljudi. Prema svjedoku, Sredoje je tog dana svratio do njegove kuće kako bi mu rekao da ne može uzeti meso koje je ranije poručio. Sredoje mu je tada, navodno, rekao da je auto pun pošto treba povesti još nekoliko ljudi za Višegrad.

Tužilac je u unakrsnom ispitivanju ukazivao da je teško povjerovati da se svjedok nakon 16 godina jasno sjeća tako banalnih događaja kao što je svađa oko pivskih boca ili odbijeni poziv na piće, a ne pamti druge detalje koji nisu u vezi s alibijem. Da bi to ilustrovao, pitao ga je kakvo je vrijeme bilo tog 14. juna 1992. ali svjedok nije znao odgovoriti. Također je ukazao da je nelogično da je neko tolike godine čuvao za sebe informacije koje bi mogle pomoći u oslobađanju Sredoja Lukića, posebno s obzirom na to da je Lukićeva supruga sa djecom živjela u njegovoj kući prvih nekoliko mjeseci rata u BiH.

Predsjedavajući sudija Patrik/Patrick Robinson je svjedoku pojasnio da mu tužilac sugeriše da lažno svjedoči na što se svjedok uvrijedio i rekao da je u Hag došao da kaže istinu o Sredoju Lukiću kojeg poznaje kao "finog i društvenog čovjeka punog šala". Po okončanju svjedočenja, prilikom izlaska iz sudnice, je dodao da je danas "prvi put u životu doživio da mu neko kaže da laže".

Bugarski je posljednji svjedok odbrane Sredoja Lukića. Njegov branilac je planirao iskaz još jednog svjedoka o alibiju ali je danas odustao od njegovog izvođenja, iz razloga koji su izloženi na raspravi zatvorenoj za javnost.

Dokazni postupak odbrane Milana Lukića - koji je trebao početi odmah po okončanju iskaza posljednjeg svjedoka odbrane Sredoja Lukića - odložen je do sljedeće sedmice pošto su prva dvojica svjedoka javili da su spriječeni da dođu u Hag.

www.sense-agency.com

Visegradsko ljeto
<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


MOJI LINKOVI

Neke detalje oko stranice
Ova stranica se naziva "Visegradsko ljeto" jer su se visegradski zlocini u zadnjoj agresiji na BIH (1992-95) dogodila tokom ljeta.

Cilj ove stranice je da pokazemo sta se stvarno dogodilo u Visegradu tokom agresije.


Postoji udruzenje gradjana "Visegrad '92" ali nije ni na koji nacin povezan sa ovom stranicom.

free countersMOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
102021

Powered by Blogger.ba