Visegradsko ljeto

Na ovoj stranici mozete naci sve o dogadjajima u okupiranom Visegradu 92-95 godine.Malo se sta prica o ovoj temi.A zlocinci i dalje zive u ovom gradu.

26.12.2008.

Savić: Bez saznanja o nestanku Bošnjaka

26 decembar 2008  Odbrana Momira Savića započela izvođenje dokaza saslušanjem prvog svjedoka.

Stanimir Kiridžić, prvi svjedok Odbrane Momira Savića, negirao je navode optužnice govoreći o svom položaju na početku rata u Višegradu.


Tužilaštvo BiH tereti Momira Savića, bivšeg komandira Treće čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, za učešće u ispitivanju i premlaćivanju zarobljenih civila Bošnjaka u selima Drinsko i Dušće, općina Višegrad.

Kiridžić je ispričao da je do rata živio u naselju Dušće, ali je dom napustio 5. aprila 1992. godine, kada je počeo “primati prijetnje od ‘Zelenih beretki’”. Kako je rekao, komšija Uzeir Nuhanović ga je “prebacio do sela Pijavice u blizini Drinskog”, odakle je također brzo otišao.

“Pijavice su također bile pod komandom Bošnjaka, tako da sam ja sa suprugom i sinom krenuo dalje”, kazao je Kiridžić.

Svjedok je rekao i da je “saznao” da je komandant Teritorijalne odbrane u Drinskom izvjesni Hasan Hubić, te da je Momir Savić njegov zamjenik. Također je rekao da je viđao Savića, ali ne u uniformi, već u “lovačkom odijelu”.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je dodao da tokom rata “nikada nije viđao Savića u društvu paravojnih formacija arkanovaca, šešeljevaca ili ‘Belih orlova’”, dodavši da smatra kako tih formacija “tokom rata nije ni bilo u Višegradu”.

Svjedok je u sudnici kazao da se nakon rata vratio u Dušće, ali je i rekao da mu “ništa nije poznato” o sudbinama Bošnjaka sa tog područja, kazavši samo da “zna da ih nema”.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. januar 2009. godine.
26.12.2008.

SVEDOK ODBRANE: MILAN LUKIĆ "PRIMER GOSPODINA"

Prvi svedok odbrane Milana Lukića potvrdio alibi za dva streljanja Bošnjaka na obali Drine i optuženog nazvao "primerom gospodskog ponašanja". On tvrdi da je Milan Lukić bio mobilisan u rezervnu policiju i nije bio vođa paramilitarne grupeNakon tri odlaganja, danas je konačno počeo dokazni postupaka odbrane Milana Lukića, koji se zajedno sa svojim rođakom Sredojem Lukićem tereti za teške zločine u Višegradu 1992. godine.

Kao svog prvog svedoka odbrana je izvela penzionisanog policajca MUP Srbije Željka Markovića, namenjujući mu dvostruku ulogu: da bude svedok o karakteru optuženog i istovremeno potvrdi njegov alibi za dva incidenta navedena u optužnici.

Marković je optuženog upoznao krajem 1987. godine u Beogradu i opisao ga kao "mirnog, tihog i povučenog, uvek skromnog i nasmejanog, gospodskog ponašanja i bez nacionalnih predrasuda". Marković tvrdi da je optuženog odvezao u Višegrad 6. maja 1992. godine, kako bi u Beograd prebacili Lukićevu bolesnu majku. U tome, međutim, nisu uspeli budući da je Milan Lukić, po dolasku u Višegrad, mobilisan u rezervni sastav policije, pa se Marković sam vratio u Beograd. Datum odlaska u Višegrad Marković, kako tvrdi, pamti zato što je to bilo dan uoči Đurđevdana koji je, kako je rekao, "slava njegovog plemena". Odbrana time nastoji da ospori dokaze optužbe prema kojima je Milan Lukić došao u Višegrad u aprilu 1992. godine kao vođa paravojne grupe "Osvetnici".

Sledeći put Markovića se sa Lukićem čuo 7. juna 1992. godine, što pamti po godišnjici svog venčanja. Sreli su se sutradan u jednom beogradskom kafiću i Lukić mu je ispričao da pokušava da prebaci neke prijatelje Muslimane do Novog Pazara. Dva dana kasnije Lukić ga je, tvrdi Marković, ponovo nazvao da bi ga obavestio kako se "snašao" za prevoz do Novog Pazara. Odbrana time nastoji da dokaže da Milan Lukić nije bio u Višegradu 7. i 10. juna 1992. godine kada je, prema optužnici i dokazima koje je izvelo tužilaštvo, na obali reke Drine streljao dve grupe višegradskih Muslimana.

Pošto u unakrsnom ispitivanju Marković nije mogao da se seti datuma kada je počeo rat u Bosni, tužilac je doveo u pitanje njegov iskaz "izražavajući čuđenje" kako se, nakon 16 godina, svedok tako jasno seća kako je Lukić bio obučen i šta je jeo 6. maja 1992. godine.

Iako ga je tužilac suočio sa izjavom Milana Lukića datoj policiji u Srbiji 1992. godine da je u Višegrad došao kao vođa paramilitarne grupe, svedok je ostao pri tvrdnjama da je bio prisutan kada je optuženi u Višegradu mobilisan u rezervni sastav policije. Svedok je takođe ostao i pri izjavi da Milan kog zna iz predratnog perioda "nije ličio" na nekog ko je "sposoban da počini zločine za koje ga terete" uprkos tome što mu je tužilac predočio Lukićevu izjavu u kojoj kaže da je "lično likvidirao mnogo Muslimana".

26.12.2008.

CENA LUKIĆEVOG ALIBIJA

Nova svedokinja odbrane Milana Lukića, Muslimanka iz Rujišta, tvrdi da joj je optuženi spasao porodicu tokom rata. Tužilac optužio svedokinju da lažno svedoči i da je od odbrane dobila 21.000 eura

U nastavku dokaznog postupka odbrane Milana Lukića na suđenju za višegradske zločine iskaz je uz mere zaštite lika i glasa počela Muslimanka iz Rujišta, rodnog sela optuženog. Branilac ju je predstavio kao svedokinju o alibiju, karakteru i "dobrim delima Milana Lukića prema njenoj porodici i prijateljima".

Svedočeći pod pseudonimom MLD-10 ona je danas optuženog opisala kao "izuzetno zgodnog, mirnog, humanog i plemenitog" čoveka koji joj je u junu 1992. godine pomogao da uspostavi prekinuti kontakt sa ocem i braćom u Višegradu. Sa Milanom Lukićem se, kaže, sastala u večernjim satima 10. juna 1992. godine u Novom Pazaru i tom prilikom joj je obećao da će pronaći njenu porodicu i pomoći im. Prema dokazima tužilaštva tog dana Lukić je iz lokalne fabrike nameštaja Varda izveo sedmoricu Muslimana i streljao ih na obali reke Drine. Nakon rata, tvrdi svedokinja, otac joj je rekao da ih je optuženi sakrio u svoju kuću i hranio. Bio je toliko velikodušan, rekla je ona, da je za Vidovdan 28. juna 1992. godine ispekao jagnje za sve. Noć uoči tog praznika Milan i drugooptuženi Sredoje Lukić su, tvrdi tužilaštvo, u jednu kuću u višegradskom naselju Bikavac zatvorili i žive zapalili oko 70 muslimanskih civila.

Svedokinja je, dalje, svog rođaka Hamdiju Vilića optužila da je od branilaca tražio 100.000 eura kako bi svedočio za odbranu Milana Lukića. Svedočeći pred kraj dokaznog postupka optužbe, u novembru ove godine, Vilić je tvrdio da ga je upravo MLD-10 pozvala na sastanak sa advokatima odbrane koji su mu ponudili 100.000 eura ako pred sudom potvrdi alibi Milana Lukića za 14. juni 1992. godine, kada je prema dokazima optužbe u Pionirskoj ulici u Višegradu živo spaljeno oko 70 žena, dece i staraca.

U kratkim delovima unakrsnog ispitivanja otvorenim za javnost svedokinja je rekla da je mere zaštite identiteta tražila zbog "straha od muslimanskih nacionalista" i posebno od svog rođaka Hamdije Vilića. Iako je prethodno braniocu izjavila da je Vilić "dobrovoljno tražio" od nje da bude svedok odbrane, tužitelju je odgovorila da je ustvari ona to Viliću ponudila, jer "branioci nisu imali njegov kontakt".

Kada je izjavila da je prekinula komunikaciju sa bratom "zbog straha" da on i Hamdija Vilić ne saznaju za njeno svedočenje, tužilac Dermot Grum/Groome je svedokinju direktno optužio da lažno svedoči. Po tužiocu, razlog jednogodišnjeg prekida kontakata sa bratom nije strah već činjenica da je od odbrane "dobila 21.000 eura da obezbedi bratovljevo svedočenje", ali je bratu dala samo 5.000, zbog čega se on naljutio. Svedokinjin brat se takođe nalazi na spisku svedoka odbrane pod pseudonimom MLD-2.

Svedočenje MLD-10 biće nastavljeno 14. januara 2009. nakon zimske sudske pauze.

Visegradsko ljeto
<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


MOJI LINKOVI

Neke detalje oko stranice
Ova stranica se naziva "Visegradsko ljeto" jer su se visegradski zlocini u zadnjoj agresiji na BIH (1992-95) dogodila tokom ljeta.

Cilj ove stranice je da pokazemo sta se stvarno dogodilo u Visegradu tokom agresije.


Postoji udruzenje gradjana "Visegrad '92" ali nije ni na koji nacin povezan sa ovom stranicom.

free countersMOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
102021

Powered by Blogger.ba