Prijeratni Visegrad

Prijeratni Višegrad

Višegrad je bio grad sa oko 20.000 stanovnika smješten četrnaest kilometara od bosansko-srbijanske granice. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Višegradu je živjelo 13.471 (62.8%) Muslimana (Bošnjaka),ostalo je bilo srpski stanovnika i nesta malo Hrvata.

Na istoku je bila Srbija, a na zapadu planina Romanija sa većinskim srpskim stanovništvom, tako da je ovaj grad bio svjedok brojnih progona bosnjačkog stanovništva. Tako je Višegrad doživio zločine u Prvom i u Drugom svjetskom ratu kada su muslimani ubijani, paljeni u kućama i klani na Ćupriji.

Višegrad je postao poznat po nobelovcu, Ivi Andriću, i njegovom romanu ”Na Drini Ćuprija”. Višegrad je bio od velikoga značaja Srbiji. Pored toga što je planiran u sastav “Velike Srbije”, on je imao i drugih važnih faktora:

1.Prvo, u Višegradu se nalazi hidroelektrana koja je kontrolisala nivo Drine, te sprječavala poplave u nižim područjima.

2.Drugo,Višegrad se nalazi na glavnom putu koji povezuje Beograd i Titovo Užice u Srbiji, te Goražde i Sarajevo u Bosni i jadranska obala u Hrvatskoj. Ovaj autoput je bio važan za Jugoslavensku Narodnu Armiju (JNA) koja je imala bazu u Uzavnici.

Znaci,Visegrad je imao (i dalje ima) vazne ekononske, energetske i prirodne faktore. Ovo je vazilo za cijelu istocnu Bosnu odnosno dolinu Drine.

Komentariši