Srusene dzamije

Dana 12-tog maja, dvije džamije u Višegradu su spaljene. Nakon toga, srpske snage dižu u zrak njihove munare i zidove. Tri dana poslije, kamionima su odvezli ostatke srušenih džamija i te prostore pretvorili u parkove.

(*Na pitanje američkog novinara, Petera Maass-a, koji je posjetio Višegrad sredinom 1992. godine, ”Zašto je džamija dignuta u zrak?”, lokalni zvaničnik Mojmilo Marković je odgovorio da su “mudžahidini koristili munaru kao gnijezdo za teški mitraljez”. Međutim, nije mogao odgovoriti na pitanje novinara „Zašto nema oštećene fasade na okolnim zgradama ako su tu vođene borbe?” )

Dana 15-tog maja, kao osveta za četiri mrtva pripadnika JNA tokom poraznog napada na Goražde, vojnici, uz pomoć srpskih teritorijalaca iz Župe, pale oko dvadesetak bošnjačkih kuća u selu Prelovo.

Dana 19-tog maja JNA se zvanično povlači iz Višegrada, mada većina pripadnika ove vojske prelazi u novo-formiranu Vojsku Republike Srpske (VRS). Svjedoci iz Ustiprače pričaju kako su mnogi vojnici JNA skidali kape i stavljali kokarde, te skidali oznake JNA . Govorili su za sebe da više nisu vojnici JNA, već “Šešeljevci”. JNA u Višegradu predaje materijalno-tehnička sredstva (MTS) i vojni kompleks Uzavnica VRS.

(Na slici je mjesto gdje je nekad stjala dzamija,danas je to park.Od svi visegradskih dzamija samo je jedna obnovljena)

Komentariši