Ljeto dugih nozeva

U selu Meremišlje spaljeno je 12 kuća, u selu Blaž 5, u selu Šip 6, a sela Jarci, Drinsko i Repuševići su potpuno, do temelja porušena, valjda zbog toga što je tu 1946. godine uhvaćen Draža Mihajlović.

Ugledni ljekar Dr.Safet Zejnilović odveden je na Pale, gdje je optužen da je ubijao srpsku djecu pri porođaju.Tokom noći su vodili muškarce, žene i djecu na most Mehmed-paše Sokolovića.Većinom su ih klali, na neke su pucali a neke bi razapeli na vrata i bacali u Drinu.

Bijeli kamen ćuprije je bio crven od krvi.

Dana 9-tog juna, 27 radnika preduzeća “Varda” su ubijeni . Sve muslimanske radnike su pozvali na posao, zatim neke su strijeljali, a najsnažnije su izdvojili i svakodnevno im vadili krv dok nisu izdahnuli od iznemoglost.

U gradu djeluju “Beli orlovi” sa Milanom Lukićem na čelu, te “Tigrovi” Željka Ražnjatovića – Arkana, koji su bili sastavni dio VRS. Vojni kompleks Uzavnica postaje logor i mučilište Bošnjaka. Klanja na mostu pocinju, a kroz grad se čulo kako pripadnici VRS govore:“Evo kurbana! Turci, ovo su vam ovogodišnji kurbani koje ćemo sada na sofi poklati!” .

Tokom noći su vodili muškarce, žene i djecu na most Mehmed-paše Sokolovića.Većinom su ih klali, na neke su pucali a neke bi razapeli na vrata i bacali u Drinu.

Oni koji su u mogućnosti bježe u brda. Bošnjački muškarci odvedeni su u selo Sase na obali Drine, gdje su strijeljani i bačeni u Drinu.

[Veliki broj zrtava su bili ubijeni i baceni u Drinu.Nekad bi pucali ali bi radije klali svoje zrtve.Razlog ovome je jednostavnost u izvrsenju zlocina a i tradicija i simbolika dogdjaja iz drugog svejstkog rata gdje su ocevi i djedi vecine ovih zlocinaca postupali na isti nacin.

Koliko je samo masovno bilo ubijanje svjedoci i cinjenica da se upravitelj brane u Bajinoj Basci zalio komandiru policije Visegrad da su tjela zacepila otvore u brane te savjetuje “ko god dolje to radi” da uspori malo.]

Dana 25-tog maja, srpske vlasti organizuju autobuse za Makedoniju, te pozivaju narod govoreći da će biti sigurno preveženi do Makedonije. Muškarce koji su se pojavili odvojili su u jedan autobus, a žene i djecu u drugi. Autobus sa muškarcima su odvezli do gradskog smetljišta ili u okolinu naselja Bosanska Jagodina, gdje su ih ubili, a druge autobuse su uputili prema logoru “Uzamnica” i logoru “O.Š. Hasan Veletovac”, gdje su ih tukli i iživljavali se nad njima.

[Zlocini u Visegradu dogodila su se krajam maja,tokom cijelog juna i jula. 31.7. 1992. grad je bio potpuno ociscen od Muslimana.]

Komentariši