Sjeverin

Pripadnici srpske formacije “Osvetnici” su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Pljevlja-Priboj, tokom prelaska preko teritorije tzv “republike srpske” u mjestu Mioče, izveli 15 muškaraca i jednu ženu, zbog toga što su Muslimani, odveli su ih u Višegrad, gdje su ih u motelu “Vilina vlas” brutalno psihički i fizički zlostavljali i potom ubili na obali Drine.

Pred Okružnim sudom u Beogradu 15. jula 2005. godine za ratni zločin nad Sjeverincima osuđeni su na po 20 godina zatvora pripadnici “Osvetnika” Dragutin Dragićević, i u odsustvu Milan Lukić i Oliver Krsmanović, dok je Đorđe Šević dobio 15 godina zatvora. Lukić je početkom avgusta 2005. godine uhapšen u Argentini i izručen Haškom tribunalu pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti. Krsmanović je i dalje u bjekstvu.

Sud je utvrdio da su izvršioci pripadali srbijanskoj formaciji, a ne tzv. “vojsci republike rrpske”, pošto je posvjedočeno da je Lukiću odbijen zahtev da ga prime u VRS, dok Krsmanović, iako pripadnik Višegradske brigade, nije učinio zločin u toj formaciji, već kao “Osvetnik”.

Ubijeni su Sjeverinci Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Modhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima Melvide Koldžić.

Slučaj “Sjeverin” je značajan za Višegrad jer je dokazano da su formacije pod kontrolom Srbije vršile zločine u Višegradu.Zločin koji se dogodio je dokumentovan tako da danas imamo slike pripadnika “Osvetnici”.Te slike je prije par godine objavila B92.

Komentariši