Tanaskovic: Pocetak sudenja 19.januar

12 januar 2007 .

 

 Iako se Nenad Tanasković, optužen za ratni zločin u Višegradu nije pojavio na statusnoj konferenciji, Sudsko vijeće je zakazalo početak suđenja.

Sudsko vijeće je početak suđenja protiv Nenada Tanaskovića, optuženog za ratni zločin u Višegradu zakazalo za 19. januar.

Razlog nedolaska optuženog, kako je objasnio Dragan Borovčanin, njegov advokat, nije štrajk glađu već zdravstveno stanje Tanaskovića. Borovčanin je rekao da je njegov branjenik sinoć prebačen u bolnicu.

Iako je branitelj tražio da se odgodi statusna konferencija, Sudsko vijeće je to odbilo objasnivši da je riječ o obliku ročišta na kojem se "iznose tehnička pitanja o planu suđenja".

Optužnica Tanaskovića tereti da je u periodu od aprila do kraja juna 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbiednosti Višegrad, zajedno sa pripadnicima tadašnje Vojske Srpske Republike BiH, učestvovao u napadima na civilno stanovništvo na području općine Višegrad.

U optužnici se još navodi da je pri ovom napadu stotine civila ubijeno, mučeno, premlaćivano, silovano, nezakonito lišeno slobode i prisilno premješteno van teritorije općine.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 15 svjedoka za što će im, kako je tužilac Ibro Bulić najavio, biti potrebno 15 dana.

Branitelj optuženog je najavio da bi u korist optuženog moglo svjedočiti "10 do 14 svjedoka", te da će u svoju korist svakako kao svjedok govoriti Nenad Tanasković.

Na početku suđenja bit će pročitana optuženica, obje strane će dati uvodne riječi.

U međuvremenu će, kako je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća kazao, biti urađen ljekarski pregled optuženog kako bi se ustanovilo da li je on sposoban da prati nastavak suđenja.

Komentariši