Svjedocenje- Adem Berberovic

LOMLJENJE PALICA O LEĐA ZATVORENIKA
  HAG/DEN HAAG, 02.10.2008.




Adem Berberović na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću svedočio kako ga je Milan Lukić redovno zlostavljao tokom dve godine u logoru Uzamnica kod Višegrada. Tukao ga je “nogama, rukama i raznim palicama” dok se ne bi onesvestio. Zatvorenike je nekoliko puta tukao i Sredoje Lukić, tvrdi svedok.

Adem Berberović iz sela Hamzići kraj Višegrada svedočio je o dvogodišnjem zatočeništvu u logoru Uzamnica. Izjavu koju je dao istražiteljima tužilac je uveo u dokaze, a u kratkom glavnom ispitivanju Berberović je u sudnici identifikovao optužene kao Milana i Sredoja Lukića koji su ga zlostavljali u logoru Uzamnica.

Prvi susret sa Lukićima imao je krajem avgusta 1992. godine, desetak dana nakon dolaska u Uzamnicu. Tada, kaže, nije znao ko su oni, ali je od drugih zatvorenika saznao njihova imena. Berberović je opisao kako ga je jednom Milan tukao električnom palicom dok se nije slomila, a zatim ga dodatno prebio, optužujući ga da mu je “uništio” palicu koju je navodno platio 500 maraka.

Najžešće batine dobio je od Milana Lukića tokom jednog od brojnih odlazaka na prisilni rad u Višegrad. Milan je tada “slomio dve drvene palice” o Berberovićeva leđa, udarajući ga dok nije izgubio svest. Tokom 1992. i 1993. godine, rekao je svedok, Milan je svraćao u Uzamnicu više puta nedeljno i zlostavljao zatvorenike. Berberović je još dodao da je i Sredoje dolazio nekoliko puta u Uzamnicu da “tuče i maltretira”.

Iz logora je izašao u oktobru 1994. godine kada je razmenjen. Danas Berberović ne vidi na jedno oko, ne može da spava, kaže da je “loše sa živcima” i da ima bolove u rukama, glavi, levoj nozi i kičmi.

Unakrsno ispitivanje odbrane Milana Lukića teklo je “već viđenim” tokom, jer je branilac sugerisao Berberoviću, kao i većini svedoka optužbe, da su Užički korpus JNA i lokalna policija odgovorni za zločine nad Bošnjacima u Višegradu, što je Berberović odbacio. Kao i većina dosadašnjih svedoka Berberović tvrdi da su zločini u gradu počeli po povlačenju JNA.

Odbrana Sredoja Lukića pokušavala je da dokaže da je Berberović uhapšen kao vojnik Armije BiH, ali je svedok tvrdio da je bio pripadnik teritorijalne odbrane bez oružja. Takođe je rekao i da ga je sudija “udario pištoljem u glavu” prilikom saslušanja pred srpskim istražnim organima u avgustu 1992. godine, kao i da je tada bio “primoran da priznaje neistine i optužuje ljude o kojima nije ništa znao” zbog pritiska i pretnji sudije da će “istrunuti u zatvoru.”

Izvor: www.sense-agency.com

———————————————

edit:

Tokom svjedocenja Adema Berberovica, Milan Lukic je tokom cijelog sudjenja drzao Kur'an na stolu pored sebe kako bi provocirao svjedoka.(visegrad92.tk)

Komentariši