MUSLIMANI “POČIŠĆENI” IZ VIŠEGRADA

Demografski ekspert tužilaštva Eva Tabo svedočila da je muslimansko stanovništvo “nestalo” iz Višegrada u kom su pre rata činili dve trećine stanovnika. Pored Eve Tabo, na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću danas svedočili i bivši Milanov profesor iz srednje škole i britanski forenzičar Džon Klark.

Na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću optužba je danas izvela tri svedoka – bivšeg profesora iz Višegrada zaštićenog pseudonimom VG-82, demografskog eksperta tužilaštva Evu Tabo/Ewa Tabeau i britanskog patologa Džona Klarka/John Clark.

Budući da je tužilac za glavno ispitivanje svedoka VG-82 dobio samo pet minuta, u sudnici nisu pročitani sažeci njegovih izjava koje su uvedene u dokaze. Iz glavnog ispitivanja se moglo saznati da je svedok početkom osamdesetih predavao Milanu Lukiću u srednjoj školi u Višegradu.

Svrha njegovog svedočenja kao i nagoveštaj sadržaja izjava mogli su se naslutiti tek tokom unakrsnog ispitivanja kada je postalo jasno da je VG-82 došao kao svedok koji pobija alibi Milana Lukića. Njegova odbrana je, inače, na otvaranju procesa najavila da će se Milan braniti alibijem po svim tačkama optužnice.

Na zahtev branioca Milana Lukića da se ovo svedočenje ne usvoji “zbog nerelevantnosti” tužilac je objasnio da ga treba proceniti tek nakon iskaza trojice najavljenih svedoka odbrane, čiji se navodi opovrgavaju u izjavi svedoka VG-82.

Demografski ekspert tužilaštva Eva Tabo je danas predstavila analizu promene etničke strukture u opštini Višegrad u periodu od 1991. do 1997. godine. Prema toj analizi, rekla je Tabo, jasno je da je nakon sukoba muslimansko stanovništvo “potpuno nestalo” iz Višegrada u kom su pre rata činili dve trećine stanovništva, a nakon rata manje od jednog procenta. Istovremeno procenat Srba u gradu se nakon rata popeo na 96 odsto.

Analiza Eve Tabo predstavlja deo studije o izmenama strukture stanovništva u 47 opština Bosne i Hercegovine, pripremljene za suđenje Slobodanu Miloševiću. Njeno svedočenje biće nastavljeno u sredu kada će odgovarati na pitanja branilaca.Treći današnji svedok optužbe, britanski forenzičar Džon Klark/John Clark, bio je glavni patolog tužilaštva Haškog tribunala od 1999. do 2001. godine. U tom periodu je, između ostalog, radio na utvrđivanju vrsta povreda i uzroka smrti 131 žrtve čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na lokaciji Slap nedaleko od Višegrada. Na osnovu urađenih autopsija, rekao je Klark, uzrok smrti u najvećem broju slučajeva bile su povrede nanesene iz vatrenog oružja. Klark svoje svedočenje nastavlja sutra kada će odgovarati na pitanja odbrane.

Komentariši