Savić: Spašavanje komšija

BIRN – JUSTICE REPORT – 26.01.2009 – Svjedoci Odbrane govorili o situaciji u Višegradu tokom 1992. godine.

 

Odbrana Momira Savića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženog za zločine u Višegradu, saslušala je tri svjedoka koji su govorili o situaciji u ovoj općini početkom 1992. godine.

 

Svjedok Miloje Inđić ispričao je pred Sudskim vijećem kako je u aprilu 1992. godine, kada su u Višegradu „počeli problemi i gužvanje“, sa porodicom krenuo u Srbiju.

 

„Pošao sam kroz grad i zaustavio me je Ramiz Gušo i pitao može li sa mnom. Povezao sam ga prema Priboju. Nismo pričali o ratnim dešavanjima. Kad smo došli u Priboj, pozdravili smo se i on je otišao. Poslije toga ga više nisam vidio“, ispričao je Inđić.

 

Ramiz Gušo je u korist Tužilaštva BiH iskaz dao u augustu 2008. godine, kada je ispričao da ga je u prostorijama Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) u Višegradu, ispitivali i tukli Momir Savić i još neki, te da ga je spasio „prijatelj Srbin“.

 

Svjedokinja A, čiji je iskaz – zbog mjera zaštite – javnost pratila iz druge prostorije, ispričala je kako optuženog poznaje „otkako je bio dijete“, te da joj je pomagao kada je početkom rata bila u selu Drinsko.

 

„Bili smo u jednoj kući dok je Momir mogao narediti da nas niko ne dira. Često je dolazio i obilazio nas. Dovlačio nam pšenicu i donosio penziju mužu. Mi ne znamo je li on bio komandant, nama je fino bilo s njim. Rekao je da nećemo ići dok nas može spašavati. Jedno jutro su došli Dragan Savić i Zoran Tešović i rekli da moramo ići, jer nas Momir više ne može spašavati“, ispričala je svjedokinja A, te dodala da je tada napustila Višegrad.

 

Odgovarajući na unakrsna pitanja Adnana Gulamovića, tužioca, svjedokinja A je rekla da joj nije poznato kako su ljudi iz sela Drinsko otišli, ni zašto.

 

Savića, između ostalog, Tužilaštvo tereti da je u maju 1992. godine učestvovao u protjerivanju, maltretiranju i ubistvima Bošnjaka iz sela Drinsko

 

Odbrana je na ovom ročištu saslušala i svjedokinju Nadu Miličević, koja je iskaz dala bez prisustva javnosti. Dragan Međović, Savićev branilac, ove mjere zaštite je zatražio u cilju zaštite identiteta svjedokinje Tužilaštva T.B. o kojoj je Miličević trebala govoriti.

 

Prilikom svjedočenja T.B., u septembru 2008. godine, javnost je bila isključena “s ciljem zaštite intimnog života svjedoka i njegove porodice”.

 

Suđenje se nastavlja 2. februara 2009. godine.

 

Komentariši