SAVIĆ UČESTVOVAO U OTMICI BOŠNJAKA U SJEVERINU

Autor: Avaz

Objavljeno: 16. February 2009. 05:02:22
Komandant paravojne jedinice, a kasnije i treće čete Višegradske brigade Vojske RS Momir Savić, optužen za zločine protiv čovječnosti u selima Drinsko i Dušće kod Višegrada, bio je i među otmičarima Bošnjaka u Sjeverinu 22. oktobra 1992., izjavila je za "Dnevni avaz" direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Nataša Kandić, pozivajući se na izjave svjedoka sa suđenja u ovom predmetu iz 2002. održanom u Beogradu.

– Momir Savić spominje se kao neko ko je bio među otmičarima iz jedinice "Osvetnici" Milana Lukića, koji su iz autobusa izveli 16 putnika muslimana. Do danas nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci. Sada kada je u toku proces za zločine u Višegradu treba uključiti i otmicu muslimana u Sjeverinu – kaže Kandić.

Sud BiH je, u međuvremenu, ukinuo mjeru pritvora i dozvolio Saviću da se brani sa slobode, te iz FHP upozoravaju na mogućnost njegovog utjecaja na svjedoke.

– Svjedok koji je spominjao Savića u to vrijeme bio je dečak, koji je ostao živ zahvaljujući Srbima koji su ga držali za ruku i predstavili kao svoje dijete. On je prepoznao Savića koji se u to vrijeme šetao između Rudog, Mioča, Priboja i Sjeverina – ističe Kandić.

Sa ovim informacijama Tužilaštvo BiH danas će upoznati predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata" Bakira Hasečić. On nam je kazala da će tražiti da Tužilaštvo odmah stupi u kontakt sa FHP i proširi optužnicu protiv Momira Savića.

Preživio samo Admir Đikić

Zbog otmice u Sjeverinu pred sudom u Beogradu osuđena su četvorica iz grupe zločinaca. Pripadnici Prve lake pješadijske čete Višegradske brigade VRS Milan Lukić i Oliver Krsmanović u odsustvu su osuđeni na po 20, Dragutin Dragičević na 20, a dobrovoljac Đorđe Šević na 15 godina zatvora. Otmicu u Sjeverinu preživio je samo Admir Đikić, zahvaljujući hrabrom Iliji Kitiću, koji je tvrdio da je Admir njegov sin.

Autor: Al. BAJRAMOVIĆ

Komentariši