Ubili devetomjesečnu bebu i njenu majku

07.01.2009.
Ubili devetomjesečnu bebu i njenu majku
Hasečić: Bitka za pravdu i istinu

Preživjeli svjedoci tvrde da su pored Bobana Šimšića odgovorni za ovaj stravicni zločin i Slaviša Jovanovič i drugi. U goraždanskom naselju Vitkovići danas je u prisustvu preživjelih članova porodica obavljena identifikacija posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Velji Lug u Višegradu.

Identifikovani su posmrtni ostaci četiri osobe: Medihe Ahmetspahić, Ibrišima i Smaila Memiševicć, a među njima i devetomjesečna beba Amela Ahmetspahića, rođenog 1991. godine.

Iako se pretpostavljalo da se među posmrtnim ostacima nalazi i karlična kost Melihe Memišević(1978.), njena majka Mujesira Memišević, koja je stigla na identifikaciju svog muža Ibrišima, kaže da je nema, ali da je skinuta sa evidencije nestalih.

-Izgubila sam svekrvu Smailu, zaovu Medihu Ahmetspahić, od zaove dijete od devet mjeseci, muža Ibrišima. Ubijen je i došla sam da ga identifikujem. Ubijeni su mi kćerka Meliha (1978.) i sin Edin (1981.) za čijim tijelima još tragam. Iako su mi bili rekli da su pronašli karličnu kost od curice, nema ništa. Žao mi je na Tihića što je rekao da im halalimo, ja im halaliti nikada ne mogu a ne mogu ni Tihiću što je to rekao. Ko može neka halali“, kazala je Mujesira dodajući da je svog muža Ibrišima, 10. juna 1992 godine, kojeg je sa drugim radnicima ‘Varde’, na obali Drine ubio Milan Lukić sa svojim pomagačima, izvukla iz rijeke, te tijelo na kolicima provukla kroz fabriku ‘Varda’ i ukopala u mezar iznad kuće.

Ostatak članova njene porodice ubijen je u selu Velji Lug a za njihovo ubistvo tereti se bivši certificirani policajac iz Višegrada Boban Šimšić koji je osuđen na 14 godina zatvora. 

Preživjeli svjedoci tvrde da su pored Šimšića odgovorni za ovaj zločin i Slaviša Jovanović, kao i drugi. – Svjedoci su gledali sa udaljenosti od pet do deset metara, sve, od nošenja kante sa benzinom, do paljenja kuća, slušali su Medihu da govori “što mi ubiste majku“, moju tetku, pucali su joj direktno u oči. U Medihinom naručju su ubili devetomjesecnu bebu, tada su ubili i Medihu,  kazala je Bakira Hasečić predsjednica Udruženja „Žena žrtva rata“ dodajući da je u mjestu Velji Lug u junu 1992. godine ubijeno od 13 do 17 osoba. Prema riječima dr. Veda Tuca, identifikacija dvije žene i jednog djeteta danas je obavljena klasičnom metodom, obzirom da niko od njih nema svojih krvnih srodnika da bi se identifikacija izvršila putem DNK analize. On je dodao da će sutra biti završena sudsko-medicinska ekspertiza posmrtnih ostataka koji su ekshumirani na ušću Čehotine u Drinu u opštini Foča (RS).(AVAZ)

Komentariši