Svjedokinja „A“: umrijet ću, a neću zaboraviti taj dan


3.4.2007.

Zaštićena svjedokinja „A“ ispričala je danas da je Nenad Tanasković Nešo osoba koja ju je 14. maja 1992. pod prisilom i uz prijetnju odvela na ispitivanje u policijsku stanicu u Višegradu, gdje je ispitivana od Drage Samardžića, policajca iz Sarajeva.

"Kada sam se tog dana taksijem Ahme Kadrića vraćala iz Višegrada, gdje sam uzela svoju plaću i kupila brašno, na povratku u mjesto svojih roditelja zastala sam kod svoje zapaljene kuće. Htjela sam uzeti nešto namirnica, ako je ostalo. Još sam stajala pred kućom, kada se pojavio ‘fićo’ u kome su bili Nenad Marković i Nenad Tanasković, naoružan, u uniformi“, kazala je ova svjedokinja. Prema onome što je ispričala, Tanasković, koga je znala od djetinjstva i kasnije kao konduktera u autobusu na liniji Višegrad – Gornja Lijeska, izjurio je iz „fiće“ i povikao: Tebe tražimo! Zapucao je uzrak i prstom je pozvao da dođe. Svu njenu robu je istresao na zemlju i pretresao. Na upit njenog amidže, koji je tada bio s njom, šta to radi kada zna ko je ona, Tanasković je odgovorio: Ja vas nikad vidio nisam! Odnekud se pojavio i vojnik Užičkog korpusa, koji je njenom amidži naredio da se „gubi“, dok je Nešo njoj naredio da sjedne u „fiću“. Svjedokinja „A“ tvrdi da ni tada nije znala, a ne zna ni sada zašto je odvezena u policijsku stanicu i ispitivana. Niko joj nije objasnio razlog. Sjeća se da je „fiću“ vozio Nenad Marković, a do njega je sjeo Nenad Tanasković, koji joj je tada kazao: Sada ćeš vidjeti kako j… Karadžić i njegova vojska, nije to dovoljno Alija uradio! Mislila je da se šali. „Sve što mi je taj dan uradio gospodin koji me gleda u lice, ne znam zašto je uradio“, današnje su riječi ove svjedokinje, koja je u sudnici prepoznala optuženog.

Iz crvenog „fiće“ je morala presjesti u bijelu „ladu“, pred kućom Vladimira Draškovića. Tanasković je tada natjerao Junuza Tufekčića da vozi „ladu“, sjeo pored njega, a svjedokinja „A“ pozadi. S Tufekčićem je odvedena u policijsku stanicu u Višegradu. Iza njih je, s puškom na gotovs, išao Nenad Tanasković. Prvo je Tufekčić uveden na ispitivanje. Kada se Nešo vratio po nju odvedena je u kancelariju Drage Samardžića. On joj je tada kazao da se ona više nikada neće vratiti u svoju firmu, niti u svoju kuću, niti u Višegrad, i da je sve gotovo. „Kao što i ja konačno vidim da je gotovo“, prokomentirala je danas i sama svjedokinja Samardžićevu prijetnju.

U stanici je ispitivana oko 40 minuta. Željeli su znati gdje joj je brat. Tvrdili su da je imao oružje i pucao, a da je ona komunicirala s njim. Sve to je i danas negirala. Svjedokinja „A“ je iz policijske stanice puštena sutradan. Vratila se kući sa svojom sestrom, koja je u policijskoj stanici bila kada i ona. „Da mi je sestru uhapsio Nenad Tanasković i odveo u policijsku stanicu saznala sam od Ahme Kadrića kada me 14. maja vraćao iz kupovine u Višegradu“, kazala je ova svjedokinja.

Javnost je danas bila isključena iz dijela glavnog pretresa koji se odnosi na čin silovanja, a koji su, prema navodima iz optužnice protiv Nenada Tanaskovića, nad ovom svjedokinjom izvršila dvojica nepoznatih vojnika nakon što je 14. maja 1992. ispitana u policijskoj stanici u Višegradu.

Nastavak glavnog pretresa u predmetu protiv Nenada Tanaskovića zakazan je za 17. april. Tužiteljstvo je najavilo da će početkom maja završiti sa svjedočenjem još četiriju svjedoka i uvođenjem materijalnih dokaza. Nenad (Momir) Tanasković je rođen 1961. u selu Donja Lijeska, općina Višegrad. Srbin je po nacionalnosti, državljanin BiH, neoženjen. Pripadnici SIPA-e su ga uhapsili 11. jula 2006. i istog dana je prevezen u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Optužnica ga tereti za ratni zločin počinjen od aprila do kraja juna 1992. godine na području općine Višegrad.

(FENA)

Komentariši